Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013



Αρχαϊκή εποχή (750-480 π.Χ): Περίοδος Ανάπτυξης
Πώς; (Γιατί υπήρξε ανάπτυξη;)
α) Γένεση του θεσμού της πόλης-κράτους
β) β΄ αποικισμός

α) Τι ονομάζουν οι ιστορικοί πόλη-κράτος:
Την κυριαρχία μιας κοινότητας ανθρώπων σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή με συγκροτημένη εξουσία για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων.

2 είναι τα βασικά/συστατικά στοιχεία της πόλης-κράτους:

α) συγκεκριμένη ____________ θέση, το κέντρο της οποίας είναι συνήθως οχυρωμένο και ονομάζεται ________ ή __________ και αποτελεί κέντρο άσκησης της εξουσίας και η ευρύτερη περιοχή γύρω του με καλλιεργήσιμη γη και διάσπαρτους οικισμούς, τις ________ ή ____________ __________. Το χαρακτηριστικό αυτό αποτελεί συνέχεια της κοινωνικοπολιτικής συγκρότησης σε _________ που υπήρχε κατά την ομηρική εποχή.

β) Το πολίτευμα, δηλαδή η οργάνωση της κυρίαρχης εξουσίας έτσι ώστε περισσότεροι πολίτες να συμμετέχουν στη διαχείριση των κοινών και στη λήψη των αποφάσεων.
Το στοιχείο αυτό προέκυψε ως εξής:

-Στα τέλη του 9ου αι. π.Χ. σημειώνεται πληθυσμιακή αύξηση που σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά της οικονομικής οργάνωσης της εποχής προκαλεί ____________  _______
Αυτοί που συνεχίζουν να έχουν οικονομική ευρωστία λόγω της κατοχής καλλιεργήσιμων εκτάσεων είναι οι ___________ που αφιερώνουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους
α) ________________________________ και  β) _________________________________. Τρέφουν άλογα και βρίσκονται σε συνεχή πολεμική ετοιμότητα. Όλα τα παραπάνω συντελούν στο να αμφισβητήσουν οι ευγενείς την εξουσία του βασιλιά και να διεκδικήσουν συμμετοχή σε αυτή. Γεννιέται, έτσι, η ανάγκη για  ____________  __________ διαφορετική από αυτή των ομηρικών χρόνων. Βασικές επιδιώξεις των πολιτών και προϋποθέσεις ύπαρξης της πολης-κράτους ήταν: η ___________, η ______________ και η _____________.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου