Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013



ΙΣΤΟΡΙΑ Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ: ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:  ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟΣ- ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

1.      Ποια ελληνικά φύλα εγκαταστάθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα από το 1500- 1100π.Χ.; Ποια περίοδο διανύει τότε η Αίγυπτος;
2.      Που βρίσκονται τα σπουδαιότερα κέντρα του Αιγυπτικού και του Μυκηναϊκού πολιτισμού;
3.      Από πού αντλούμε  πληροφορίες για τους Αιγύπτιους; Για τους Μυκηναίους; (βλ. και παράθεμα 3, σελ.67)
4.      Ποια ήταν η γραφή των  Αιγυπτίων και των Μυκηναίων, από ποιους αποκρυπτογραφήθηκε και τι  μαρτυρούν η στήλη της Ροζέτας και οι  πινακίδες της Πύλου;
5.      Πώς ήταν οργανωμένη η κοινωνική και η οικονομική ζωή των Μυκηναίων γύρω  από το  μέγαρο-ακρόπολη (πηγή σελ.69); Συγκρίνετέ την με την κοινωνικοπολιτική και οικονομική ζωή των Αιγυπτίων.
6.      Ποια σημασία του όρου «βασιλεύς» στους Μυκηναίους και ποια στα ομηρικά έπη; Ποιες εξουσίες κατείχε; Συγκρίνετε τη θέση του με αυτή των Φαραώ της Αιγύπτου.
7.      Σε ποιες περιοχές επεκτείνεται η επιρροή των Αιγυπτίων και των Μυκηναίων και γιατί το επεδίωξαν;
8.      Για ποιους λόγους τον 12ο αιώνα παρακμάζουν Αιγύπτιοι, (Χετταίοι) και  Μυκηναίοι;
9.      Γιατί η ιστορική επιστήμη θεωρεί ότι ο Μυκηναϊκός ποιλιτισμός παρουσιάζει πολιτιστική συνοχή και αποτελεί την ελληνική προϊστορία; Παρουσιάζει ο Αιγυπτιακός πολιτισμός αντίστοιχη συνοχή; (βλ. 4η ιστοσελίδα, επιλογή “time”).
10.  Πώς ήταν χτισμένο το μέγαρο (αρχιτεκτονική) και πώς ο θολωτός τάφος ; Ποιος  θολωτός τάφος είναι γνωστός; Συγκρίνετε τη Αιγυπτιακή με τη Μυκηναϊκή τέχνη, κυρίως ως προς το σκοπό που εξυπηρετούσαν.

Χρήσιμες ιστοσελίδες:



http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:Ancient_Egypt_map-el.svg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου