Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

SOS!Διαγώνισμα την Τρίτη 12/11/2013.

Ύλη: Αιγυπτιακός Πολιτισμός, Μυκηναϊκός Πολιτισμός, Ομηρική και Αρχαϊκή Εποχή.

Το διαγώνισμα θα έχει περίπου τη μορφή της τελικής εξέτασης (με βάση τις περσινές οδηγίες) ώστε να εξοικειώνεστε.




Ιστορία

1.  Η Ιστορία ως μάθημα Γενικής Παιδείας, Κατεύθυνσης και Επιλογής, καθώς και όλα τα ιστορικής φύσεως μαθήματα, που περιλαμβάνονται στα μαθήματα Κατευθύνσεων και στα μαθήματα Επιλογής: Κοινωνική και Πολιτική Οργάνωση στην Αρχαία Ελλάδα,  Ιστορία Κοινωνικών Επιστημών, Ιστορία Επιστημών και Tεχνολογίας, Ιστορία της Tέχνης και Θέματα Ιστορίας εξετάζονται με συνδυασμό ερωτήσεων, οι οποίες ταξινομούνται σε δύο ομάδες.
α)   Στην πρώτη ομάδα περιλαμβάνονται δύο θέματα που μπορούν να αναλύονται σε ερωτήσεις με τις οποίες ελέγχονται οι ιστορικές γνώσεις των μαθητών (ιστορικές έννοιες, ιστορικά γεγονότα, χρονολογίες, δράση ιστορικών προσώπων, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά φαινόμενα, κτλ) και η κατανόησή τους.
β)  Στη δεύτερη ομάδα περιλαμβάνονται δύο (2) τουλάχιστον θέματα που απαιτούν σύνθεση ιστορικών γνώσεων και κριτική ικανότητα (αξιολογήσεις ιστορικών γεγονότων ή ιστορικών προσώπων, ανάλυση αιτιών ή συνθηκών που συντέλεσαν στη διαμόρφωση και εξέλιξη σημαντικών ιστορικών φαινομένων κτλ). Στην περίπτωση αυτή μπορούν να χρησιμοποιούνται και ερωτήσεις επεξεργασίας ιστορικού υλικού, το οποίο δίνεται στους μαθητές σε φωτοτυπία. Tο υλικό αυτό αφορά γραπτές ιστορικές πηγές, εικαστικά έργα, χάρτες, διαγράμματα κτλ. που χρησιμοποιούνται ως αποδεικτικά στοιχεία ή ως μέσα άντλησης στοιχείων για την εξαγωγή ιστορικών συμπερασμάτων.
2.  Η βαθμολογία κατανέμεται κατά 50% σε καθεμία από τις ομάδες αυτές. Η κατανομή της βαθμολογίας στις ερωτήσεις κάθε ομάδας, μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας σε καθεμία από αυτές, η οποία καθορίζεται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανακοινώνεται στους μαθητές γραπτώς.


Αρχαϊκή εποχή (750-480 π.Χ): Περίοδος Ανάπτυξης
Πώς; (Γιατί υπήρξε ανάπτυξη;)
α) Γένεση του θεσμού της πόλης-κράτους
β) β΄ αποικισμός

α) Τι ονομάζουν οι ιστορικοί πόλη-κράτος:
Την κυριαρχία μιας κοινότητας ανθρώπων σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή με συγκροτημένη εξουσία για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων.

2 είναι τα βασικά/συστατικά στοιχεία της πόλης-κράτους:

α) συγκεκριμένη ____________ θέση, το κέντρο της οποίας είναι συνήθως οχυρωμένο και ονομάζεται ________ ή __________ και αποτελεί κέντρο άσκησης της εξουσίας και η ευρύτερη περιοχή γύρω του με καλλιεργήσιμη γη και διάσπαρτους οικισμούς, τις ________ ή ____________ __________. Το χαρακτηριστικό αυτό αποτελεί συνέχεια της κοινωνικοπολιτικής συγκρότησης σε _________ που υπήρχε κατά την ομηρική εποχή.

β) Το πολίτευμα, δηλαδή η οργάνωση της κυρίαρχης εξουσίας έτσι ώστε περισσότεροι πολίτες να συμμετέχουν στη διαχείριση των κοινών και στη λήψη των αποφάσεων.
Το στοιχείο αυτό προέκυψε ως εξής:

-Στα τέλη του 9ου αι. π.Χ. σημειώνεται πληθυσμιακή αύξηση που σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά της οικονομικής οργάνωσης της εποχής προκαλεί ____________  _______
Αυτοί που συνεχίζουν να έχουν οικονομική ευρωστία λόγω της κατοχής καλλιεργήσιμων εκτάσεων είναι οι ___________ που αφιερώνουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους
α) ________________________________ και  β) _________________________________. Τρέφουν άλογα και βρίσκονται σε συνεχή πολεμική ετοιμότητα. Όλα τα παραπάνω συντελούν στο να αμφισβητήσουν οι ευγενείς την εξουσία του βασιλιά και να διεκδικήσουν συμμετοχή σε αυτή. Γεννιέται, έτσι, η ανάγκη για  ____________  __________ διαφορετική από αυτή των ομηρικών χρόνων. Βασικές επιδιώξεις των πολιτών και προϋποθέσεις ύπαρξης της πολης-κράτους ήταν: η ___________, η ______________ και η _____________.


Ομηρική εποχή (1100-750 π.Χ. ): Ά Ελληνικός Αποικισμός-Οικονομία-Κοινωνία-Πολιτική  Οργάνωση
                                                                       -Πολιτισμός

-Κύρια πηγή πληροφοριών για αυτή την εποχή:  _____________________. Άλλες:___________
- Η εποχή αυτή μετά την παρακμή των μυκηναϊκών κέντρων &μέχρι το 2ο αποικισμό έχει χαρακτηριστεί &  ως   __________________________  ή ____________________________ γιατί παλιά τη θεωρούσαν εποχή _______________ & οι γνώσεις μας γι’αυτήν ήταν _____________.
Σήμερα θεωρείται περίοδος ____________________________________________________________.
-Σημαντικό γεγονός που έλαβε χώρα την περίοδο αυτή : _________________________________.
Φύλα που μετακινήθηκαν: _______ , _________ (__________) & ____________ (_______ _______).

Μετά τη μόνιμη εγκατάσταση:
1) Οικονομία:   κλειστή αγροτική οικονομία:
 α)πρωτογενείς τομείς οικονομίας,  β) αυτάρκεις οίκοι (περιορισμένο ανταλλακτικό εμπόριο)
οίκος: ___________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
 2) Κοινωνία/Πολιτική Οργάνωση:
                                                              
                άριστοι  (ευγενείς)     >>>>>>>>>>>>βασιλιάς                          
                                                     >>>>>>>>>>>>βουλή των γερόντων
    ____________________________________________________________________               
             πλήθος          >>>>>>>>>>>>>> εκκλησία του δήμου (πολεμιστές)
                                                                                                         
    ----------------------------------------------________________________________
      δημιουργοί                                     
   _____________________________________________________________
       δούλοι

Οι πρώτες ελληνικές κοινωνίες οργανώθηκαν με  _____________ κριτήρια, δηλαδή αποτέλεσαν κράτη ______________ (η συγκρότηση οφείλεται στην κοινή καταγωγή & στους συγγενικούς δεσμούς των μελών τους). Υποδιαίρεση σε φυλές, φ(ρ)ατρίες & γένη με βάση τους συγγενικούς δεσμούς.

ΣΗΜΑΣΙΑ: Στο πλαίσιο των ομηρικών κοινωνιών διαμορφώθηκαν όλοι εκείνοι οι θεσμοί που οδήγησαν αργότερα στην πολιτική συγκρότηση των ελληνικών κοινωνιών.(ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ-ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ-ΚΡΑΤΟΥΣ).
3) Πολιτισμός: α)Γραφή: μη χρησιμοποίηση γραμμικής Β΄ μέχρι τα τέλη του 9ου/αρχές 8ου αι. π.Χ. Επανεμφάνιση ως «αλφαβητικής γραφής» που προέκυψε από _____________________________________________________________________________.
β) Θρησκεία: α)____________ & β) _____________________________________________________.
γ) Τέχνη: α) _________ __________ (προφορική ποίηση, γραπτά παραδείγματα:_________ ___)
β) β)_______________(αγγεία) & ______________________ όπου κυριαρχούν τα ______________ _______________ γι΄αυτό και η εποχή αυτή ονομάστηκε συμβατικά ____________ ___________.


ΙΣΤΟΡΙΑ Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ: ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:  ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟΣ- ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

1.      Ποια ελληνικά φύλα εγκαταστάθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα από το 1500- 1100π.Χ.; Ποια περίοδο διανύει τότε η Αίγυπτος;
2.      Που βρίσκονται τα σπουδαιότερα κέντρα του Αιγυπτικού και του Μυκηναϊκού πολιτισμού;
3.      Από πού αντλούμε  πληροφορίες για τους Αιγύπτιους; Για τους Μυκηναίους; (βλ. και παράθεμα 3, σελ.67)
4.      Ποια ήταν η γραφή των  Αιγυπτίων και των Μυκηναίων, από ποιους αποκρυπτογραφήθηκε και τι  μαρτυρούν η στήλη της Ροζέτας και οι  πινακίδες της Πύλου;
5.      Πώς ήταν οργανωμένη η κοινωνική και η οικονομική ζωή των Μυκηναίων γύρω  από το  μέγαρο-ακρόπολη (πηγή σελ.69); Συγκρίνετέ την με την κοινωνικοπολιτική και οικονομική ζωή των Αιγυπτίων.
6.      Ποια σημασία του όρου «βασιλεύς» στους Μυκηναίους και ποια στα ομηρικά έπη; Ποιες εξουσίες κατείχε; Συγκρίνετε τη θέση του με αυτή των Φαραώ της Αιγύπτου.
7.      Σε ποιες περιοχές επεκτείνεται η επιρροή των Αιγυπτίων και των Μυκηναίων και γιατί το επεδίωξαν;
8.      Για ποιους λόγους τον 12ο αιώνα παρακμάζουν Αιγύπτιοι, (Χετταίοι) και  Μυκηναίοι;
9.      Γιατί η ιστορική επιστήμη θεωρεί ότι ο Μυκηναϊκός ποιλιτισμός παρουσιάζει πολιτιστική συνοχή και αποτελεί την ελληνική προϊστορία; Παρουσιάζει ο Αιγυπτιακός πολιτισμός αντίστοιχη συνοχή; (βλ. 4η ιστοσελίδα, επιλογή “time”).
10.  Πώς ήταν χτισμένο το μέγαρο (αρχιτεκτονική) και πώς ο θολωτός τάφος ; Ποιος  θολωτός τάφος είναι γνωστός; Συγκρίνετε τη Αιγυπτιακή με τη Μυκηναϊκή τέχνη, κυρίως ως προς το σκοπό που εξυπηρετούσαν.

Χρήσιμες ιστοσελίδες:



http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:Ancient_Egypt_map-el.svg